Jos Wintels winnaar W.H. Dingeldein Cultuurprijs

Jos Wintels heeft de W.H. Dingeldein Cultuurprijs gewonnen. Er waren volop felicitaties voor de Denekamper die zich inzet voor tal van culturele uitingen in het dorp.

Jos Wintels winnaar W.H. Dingeldein Cultuurprijs Denekamp 2023

Het was de tweede keer dat Culturele Raad Denekamp en Heemkunde Denekamp de prijs uitreikten. De eerste editie werd uitgereikt aan Charles Brummelhuis.
Voor de Culturele Raad en Heemkunde is Jos Wintels een logische opvolger, gezien zijn staat van dienst op cultuurgebied in Denekamp.

“Het uitgangspunt van deze prijs is dat hij wordt uitgereikt aan een inwoner die zich op dit moment actief inzet voor cultuur in Denekamp,” legt Ineke Naarding, voorzitter van Culturele Raad Denekamp, uit. “Dus dat diegene op dit moment een positieve bijdrage levert aan het culturele leven in het dorp. Die woorden zijn Jos Wintels op het lijf geschreven, vandaar dat we aan hem de prijs hebben uitgereikt.”

Wintels is voorzitter van de beierclub van de Nicolaaskerk en hij is de stuwende kracht achter het gezelschap dat de beiertraditie in stand houdt. Hij komt uit een familie van beieraars en houdt de traditie in ere. Het is mede dankzij hem dat de klokken zich op de geijkte momenten laten horen.
In de Nicolaaskerk is Wintels ook naast het beieren een bekend gezicht, gezien de vele rondleidingen die hij in de kerk geeft. Tijdens de jaarlijkse Monumentendag natuurlijk, maar zeker ook op andere momenten.
Bovendien is Wintels trouw lid (en secretaris) van het Denekamps Mannenkoor.
En dan de midwinterhoornblazers. Wintels geldt als ‘veurman’ van de Doarper Mirreweenterhoarnbloazers en zorgt er daarmee voor dat dit cultureel erfgoed volop in de belangstelling blijft staan.

“Aan iemand die zich op dusdanige wijze inzet voor cultuur en het behoud van cultureel erfgoed, is deze prijs goed besteed,” concludeerde wethouder Benno Brand die de W.H. Dingeldein Cultuurprijs uitreikte.
Hij overhandigde Wintels zijn prijs; een replica op schaal van het bekende borstbeeld van Dingeldein.

Als verrassing voor Wintels trad het mannenkoor na de uitreiking op met nieuw repertoire.

Jos Wintels heeft de W.H. Dingeldein Cultuurprijs 2023 gewonnen.